E-commerce specialisten en werkzaamheden

E-commerce specialisten en werkzaamheden

Uw bedrijf wilt zich door ontwikkelen en is daarom toe aan een volgende stap op het gebied van e-commerce. Er is een markt voor uw product of service en daarom wilt u de online markt gaan betreden. Er is een budget beschikbaar en een ambitieus plan voor de toekomst, maar waar moet u beginnen zonder een e-commerce specialist? Er is natuurlijk enorm veel werk wat verricht moet worden en de kennis en tijd is maar beperkt binnen uw organisatie, hoe pakt u deze online transitie nu aan? In dit artikel gaan wij verder in op het onderwerp e-commerce specialisten en werkzaamheden. 

Het opstarten of uitbouwen van uw e-commerce en online sales afdeling is geen simpele stap. Van product informatie, grafische vormgeving, data bestanden, online marketing en integratie van uw ERP systeem, er komt een hele hoop werk bij kijken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk uw ambitieuze doelstelling bereiken maar daarvoor moet de basis van uw e-commerce platform natuurlijk wel in orde zijn. Onze ervaring heeft geleerd dat zonder de juiste kennis of expertise het lastig is om de juiste keuzes te maken op het gebied van e-commerce. Daarom geven onze experts hieronder een aantal tips waar uw bedrijf op moet letten met het opzetten van een succesvol e-commerce platform.

Van fysieke winkel naar een online winkel

Of uw bedrijf zich nou bevind in de B2B markt of B2C, u wilt een slag maken naar e-commerce en daarmee uw omzet stimuleren. Belangrijk is om in stappen te werk te gaan en daarmee uw doel niet uit het oog te verliezen. Net als een fysieke winkel heeft een online winkel een verantwoordelijke nodig die de dagelijkse gang van zaken begeleidt en het doel van het bedrijf bewaakt.

Een e-commerce specialist binnen uw bedrijf

Waar grote bedrijven zich steeds meer toespitsen op de online markt en hiermee een heel e-commerce team oprichten is dit niet altijd nodig. Kleinere bedrijven of bedrijven binnen het MKB hebben ook een belangrijk aandeel binnen e-commerce. Echter, zijn de mogelijkheden en budgetten natuurlijk kleiner dan die van de grotere bedrijven. Een e-commerce specialist of verantwoordelijke bij uw bedrijf houd de dagelijkse gang van zaken in de gaten en bewaakt de online verkoop strategie. Een e-commerce specialist kan daarin gezien worden als een traditionele sales manager op de online markt. Echter, een e-commerce specialist of e-commerce manager is niet altijd een fulltime functie waardig. Het inhuren van een e-commerce specialist behoort daarom tot een serieuze optie.

Meer dan alleen een webshop

Een e-commerce specialist houd zich bezig met het uiteindelijke doel van uw online activiteiten; omzet generen door middel van uw online aanwezigheid. E-commerce specialisten en werkzaamheden bevat onder meer online aanwezigheid zoals bijvoorbeeld:

 • Één of meerdere webshop(s)
 • Online platformen zoals Bol.com of Amazon
 • Online klanten zoals Zalando, Bijenkorf etc.
 • Verkopen via Marktplaats, Ebay etc.

Naast de verscheidene online verkoopkanalen zijn er tal van online marketing mogelijkheden om uw product of service aan uw doelgroep aan te bieden. Een e-commerce specialist of afdeling houd zich bezig met het gehele traject aan online verkopen van webshop tot klantenservice. Daarom kan gezegd worden dat een e-commerce specialist, e-commerce manager of gehele e-commerce afdeling verantwoordelijk is voor het opzetten, bewaken en uitbouwen van uw online activiteiten.

Wat doet een e-commerce specialist?

Zoals eerder verteld bestaat e-commerce uit meer dan alleen maar een webshop, e-commerce staat voor online sales in zijn geheel. Binnen uw bedrijf moet er derhalve ook rekening gehouden worden met een groot aantal werkzaamheden bij het realiseren van een webshop of online verkopen in het algemeen. Elk bedrijf zal daarin een verantwoordelijke moeten aanwijzen wie zich bezig houd met de uw afdeling e-commerce. E-comsultant benoemd het volgende tot e-commerce specialisten en werkzaamheden:

 • Beheren en bewaken van de online omzet op al uw online verkoop kanalen.
 • Het verhogen van uw conversie, klant tevredenheid en user experience
 • Efficiënte besteding van het e-commerce budget binnen uw bedrijf
 • Coördineren van de groei door middel van online marketing
 • Aansturen van de verschillende marketing kanalen
 • Analyseren van de veranderingen en verschuivingen in de markt
 • Retour percentages minimaliseren met uw e-commerce platform

De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat een e-commerce specialist meerdere facetten van het traditionele verkopen moet vertalen naar een online wereld om succesvol te zijn. Een e-commerce specialist is hierin bezig met marketing, klantenservice en sales binnen uw online verkoopkanalen.

Het advies voor uw e-commerce strategie

Wanneer uw bedrijf zich verder wilt ontwikkelen binnen e-commerce raden wij aan hierin voorzichtig en gericht te werk gegaan. Het is verstandig om u in te lezen of te laten adviseren in de vele mogelijkheden die het internet te bieden heeft. E-commerce bestaat met name uit statistieken en analyses waarmee een goed onderbouwde beslissing kan worden gemaakt. Houd daarin rekening mee wat uw budget is en uw doel op de lange termijn. Net als een fysieke winkel, is een e-commerce platform niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Daarom hebben wij hier alvast een aantal praktische tips voor het opzetten of uitbreiden van uw e-commerce activiteiten:

 1. Stel een ambitieus maar realistisch doel in combinatie met een budget op
 2. Kies van werk soort online verkoopkanalen u gebruik wilt maken (Webshop, Bol.com, Amazon etc.)
 3. Onderzoek de mogelijkheden van de verscheidene e-commerce platforms
 4. Stel een verantwoordelijke e-commerce specialist of manager aan binnen uw organisatie
 5. Besluit wat u wilt outsourcen en hoeveel tijd u intern aan uw e-commerce project kan besteden
 6. Kies de partners die passen bij uw bedrijf

Mocht u niet de juiste kennis, expertise of bezetting hebben om uw e-commerce project succesvol te coördineren? E-comsultant bied hierin begeleiding en advies waarmee uw bedrijf een kickstart kan maken met online sales. Neem eens een kijkje bij onze gerealiseerde projecten en bekijk het aanbod van onze diensten.